top of page

Spørsmål og Svar

Ønsker du å stille ut katten din? Da er det en del ting du trenger å vite og forberedelser du må foreta. På denne siden finner du svar på det meste, for både før og etter utstilling.

Hvordan finner jeg ut når det arrangeres utstillinger?

Det finnes flere oversikter over utstillinger som arrangeres. I linkene under finner du oversikt over utstillinger i Norge, men også over alle utstillinger i FIFe.

​

Utstillingsoversikt i Norge

 

Totaloversikt av FIFe's utstillinger

​

Før utstilling

 

Kan jeg stille ut en huskatt? Ja det kan du. Alle katter, også huskatter kan stilles på utstilling. En huskatt må være registrert i huskattregisteret i NRR. Dette koster 50,- kroner og du finner registreringsskjema her. Er huskatten over 10 mnd MÅ den være kastrert/sterilisert. I tillegg må den oppfylle NRRs vaksinekrav. Du som eier må også være medlem i en godkjent katteklubb.

 

Kan jeg stille ut en kastrert/sterilisert rasekatt? Ja - det er egne klasser for kastrerte/steriliserte katter. 

 

Kan jeg stille ut en kattunge? Ja, kattunger over fire måneder kan delta på utstilling. Registreringsbevis eller stamtavle + vaksinasjonskkort må taes med på utstilling.

 

Må katten min være vaksinert? Ja, alle katter som skal på utstilling MÅ være vaksinert, men minst 15 dager før selve utstillingsdagen. Veterinæren skriver i helseboka når vaksinen er tatt, og når den må taes på nytt. I NRR er det veterinærens anbefalinger som bestemmer, men vær obs på at i andre land kan det være regler om vaksinasjon HVERT år selv om DIN veterinær har skrevet noe annet, eksempelvis to år.

 

Må jeg ha med eget bur? Nei, du må ikke, men du kan. Regler for hvilke bur det er tillatt å ta med varierer mellom hver utstillingsarrangør - så kontakt den klubben det gjelder om du ønsker å ta med eget bur. De fleste utstillere benytter seg av NRRs egne bur. Dette er stålbur som er i størrelsen 75X60X60 (bxdxh) for enkle bur og 150X60X60 (bxdxh) for doble bur. De fleste har spesialsydde burgardiner medbragt. Er det første gang du stiller så kontakt utstillingssekretær dersom du ønsker å låne burpynt. På de fleste utstillingene i Norge er det mulig å kjøpe burpynter, men ikke på alle. 
I tillegg må du ha med en liten dokasse. Sand fåes på utstillingen, men det kan bli tomt, så det er ofte lurt å ha med litt selv. Vann og matskåler må også med. Det blir delt ut små forprøver fra sponsorene våre, men har du en kresen, eller storspist katt så bør du ta med litt ekstra.

 

Hvordan melder jeg på katten min? På NRRs hjemmeside finnes en oversikt over de kommende utstillinger. For å melde på en utstilling må du har brukernavn til onlinesystemet Min Katt. Dette skal du ha fått når du melder deg inn i en katteklubb. Påmeldingssystemet finner du her. Trenger du hjelp til påmelding er det bare å kontakte vår utstillingssekretær.

 

Under utstilling

​

Hva skjer på selve utstillingen? Før du får komme inn i utstillingslokale må du gjennom to kontroller. Den ene gjelder papirene. Da vil en representant for arrangørklubben kontrollere at katten er riktig registrert, at den har vaksinasjonspapirene i orden og om du har med deg riktig katt i følge påmeldingen. Noen klubber kan ta stikkprøver og scanne katten for chip, men dette er ikke veldig vanlig. Neste post er veterinærkontroll. Veterinæren sjekker ALLE katter, og er da i all hovedsak fokusert på kattens generelle helse. Husk å klippe klørne på katten FØR du kommer på utstillingen, Mange katter syns veterinærkontrollen er skummel, og da er det dumt med skarpe klør. Veterinæren sjekker hjertelyd, øyner, ører, munnhule, endetarm og pels/hud. Noen har spesiallamper for undersøkelse av f.eks ringorm. Viser katten tegn på sykdom vil den bli nektet adgang til utstillingen, og det samme gjelder da ALLE katter fra samme eier. Er du i tvil om katten er frisk tar du den til dyrlege - ikke på utstilling.

Når du har kommet gjennom veterinærkontroll er det innsjekk. De sitter som regel lett synlig i inngangen til hallen. Her får du registrert at du er kommet og får utlevert katalog (noen steder må du betale for denne) Det er viktig å registrere deg med en gang du kommer, ellers kan du risikere at katten din blir meldt som ikke til stede.

Noen arrangører har faste burplasseringer - og dette får du i så fall beskjed om i innsjekk, og blir henvist til ditt bur. Men de fleste har det vi kaller fri burplassering slik at du kan velge selv. Det er likevel som oftest en kategoriinndeling - så avhengig hvilke rase/kategori du har, så må du finne et ledig bur innenfor et angitt område. Dette vises ofte på enden av burraden i form av tall. Når du finner et ledig bur i "din kategori" kan det være lurt å høre litt med naboene hva slags katt de har med seg. Det er for eksempel ikke gunstig å sette to fertile hannkatter i burene ved siden av hverandre - da dette medfører ekstra belastning for kattene.

Heng opp burgardiner, finn frem kattedo, sand, matskåler og evt annet du vil ha inni buret FØR du tar ut katten. Selv om din katt er rolig og kan gå på gulvet kan det hende at andre katter blir redde. Dessuten er faren for smitte større om man lar katten vandre fritt.

 

Når katten er i buret, kan du gå og finne ut hvilke dommer du skal til. Dette står som regel på en plakat som er festet på dommerbordene, eller på veggen bak. Disse plakatene gir også en pekepinn på når din katt skal på bordet. Det er din oppgave som utstiller å sørge for at katten kommer frem til riktig tid, så er du usikker så spør du. Ofte er de fleste rundt deg svært behjelpelige. Og etterhvert kommer det assistenter til hvert dommerbord - disse er som regel iført hvite frakker. De kan fortelle deg ca hvor lang tid det er til det er din tur. MEN - dommerne står helt fritt til å endre på rekkefølge, så vær forsiktig med å slå deg til ro i kafeteriaen ;)

 

Dommerne pleier å ankomme utstillingslokalet et sted mellom 0900 og 1000. De skal da gå gjennom papirer, og noen skal kanskje foreta fargebedømmelser og avlsgodkjennelser. Om din katt er meldt til noe av dette må du ta med deg katten og nødvendige papirer frem til angitt dommer og vente på tur.

 

Når selve bedømmingen av kattene starter vil assistenten stryke ut nummer på katter som er ferdig bedømt slik at utstillere til enhver tid kan følge hvor dommeren er i "løpet". Lurer du på noe så spør assistenten. IKKE oppsøk dommeren direkte. Etter grunnbedømming av katten, kan det hende den skal tilbake til BIV - best i variant som skjer når den fargegruppa er ferdig bedømt (noen grupper er så store at de kan ta ut både BIV voksen og kattunge/ungdyr) Følg med og evt spør assistenten. Etter en BIV - eller dersom det ikke er nok katter til BIV (må være minimum tre) så er neste trinn nominering. Dersom din katt skal til nominering får du som regel beskjed om dette under grunnbedømmin/BIV, eventuelt det blir annonsert når dommeren er ferdig med grunnbedømmingen av den kategorien. Her er det viktig å følge med.

 

Er du så heldig at du har fått din katt nominert til Best In Show panelet, er det viktig at du er klar med katten når panelet begynner. Det varierer fra utstilling til utstilling rekkefølge på BIS-panelet, men dette blir det opplyst om i pausen. Det er den siste tiden blitt mest vanlig med burløst panel. Dette går ut på at kattene ikke blir sittende i burene under Best In Show panelet, noe som er mindre stressende for dem. Her er det veldig viktig å følge med når katten din skal opp, senest når gruppen før er til bedømming. Kattene som skal opp samles i et område som er satt av til dette. Her får du tid til å gitt beskjed til assistenten som skal holde din katt. Det er DITT ansvar å sørge for at katten kommer frem til rett tid. Assistentene skal IKKE løpe til buret ditt og hente katten.

 

Når katten din er ferdig, enten som stolt vinner eller ei, går du frem og henter katten, og tar den tilbake til buret. De kattene som ikke vant hentes ofte i samme område som de ble levert. Vis hensyn til at det fremdeles er katter som stilles, og følg aller helst med på resten av Best In Show panelet. Vi liker alle å ha publium når kattene våre er på bordet, og det gir en fin ramme rundt det hele. 

 

Ingen har lov å begynne å pakke ned hverken utstyr eller katter før utstillingsleder har sagt i fra. Når utstillingen er slutt, tar man kattene i buret, men skal man stille dagen etter også kan burpynt og annet stå. Rydd litt rundt buret ditt, for eksempel tomflasker og tomme kaffekopper. Da er det triveligere å komme tilbake søndags morgen.

​

Etter utstilling

​

Katten min har tatt cert i utlandet, hva gjør jeg nå? Cert i fra utlandet scanner man inn selv og registrerer på katten sin i Min katt.

Katten min har fått tittel, hva gjør jeg nå? Om katten din fikk tittel, så skal dette være registrert i Min Katt.

​
 

bottom of page